Wat is mijn aanbod?
AANBOD
Sinds 2022 is hij ook verbonden aan “Mear mei Muzyk” door o.a. het verzorgen van dirigentencursussen voor de amateurmuzikant.
Als jurylid is hij vooral werkzaam bij solistenconcoursen, festivals voor jeugdorkesten en diverse Hafabra-festivals
Als landelijk gecertificeerd examinator is hij werkzaam bij de Hafabra-examens vanverschillende muziekorganisaties.
Als uitvoerend dirigent
DIRIGENT
Naast het dirigeren van de eigen orkesten ben ik (of is hij) ook inzetbaar als repetitor bv tijdens studiedagen en is tevens beschikbaar voor vervanging bij ziekte van een dirigent.
Daarnaast is hij ook inzetbaar voor het dirigeren van jeugdorkesten en/of nieuw talent orkesten (orkesten voor volwassenen)
Ondersteuning Hafabra-orkesten bij het maken van een jeugdplan.
Het schrijven en het uitvoeren van een jeugdplan bij een muziekvereniging mag best een specialisme worden genoemd. Belangrijk hierin is de lange termijnvisie van de beginnende tot aan de gevorderde muzikant, die een bijdrage kan leveren aan het cultureel vermogen van een vereniging. In overleg en op aanvraag kan per vereniging op maat een jeugdplan worden gemaakt.
Als Docent
Naast het docentschap aan een culturele instelling coach ik projectmatig gevorderde koperblazers op het gebied van blaastechniek en verdere muzikale ontwikkeling als solist of als orkestmuzikant. Het aanbod hierin bestaat uit verschillende vormen van zgn. ‘rittenkaarten’ en is te vinden op pagina tarieven (link naar pagina tarieven). Locatie lessen: Kuprum, Miedweg 23, 9872TJ Stroobos
De lange leerlijn: van schoolproject tot gevorderde muzikant! Vanaf het schoolproject volgt een aanpak vanuit een lange gestructureerde leerlijn.
Fase 1: oriëntatie en kennis maken met.
Fase 2: Groepslessen via blazers-amv.
Fase 3: Vervolgopleiding tot orkestmuzikant of solist.
Fase 4: Verdieping, mogelijk in combinatie met andere instrumenten.
Het ambacht van instrumentale muziekdocent is een veelzijdig vak! Naast de instrumentale vaardigheden is de bagage op pedagogisch-, methodisch- en didactisch gebied minstens zo belangrijk. Onderwijs is ontwikkeling, en dat geld eveneens voor de instrumentale muziekdocent. Het aanbod is op te splitsen in een individuele coaching (op maat) en groeps-coaching, o.a. via groeps-cursussen of inspiratiebijeenkomsten.
Individuele coaching: via een meer-rittenkaart kan dit op maat worden aangeboden (zie tarieven pagina). De inhoud van de coaching is gericht op a. leerplan (leerdoelen, leeractiviteiten etc) b. leergang (met welk materiaal) en c. praktische ondersteuning.
Groeps-coaching: via workshops, inspiratiedagen of een groeps-cursus waarbij bepaalde thema’s van het lesgeven kunnen worden behandeld, eventueel in samenwerking met een gastdocent (zie verder tarieven pagina).
Kan iedereen dirigeren of is dirigeren te leren? Antwoord: dirigeren is een vak apart of beter gezegd een specialiteit, m.a.w. niet iedereen kan dirigeren, maar het is wel te leren, echter een bepaalde bagage is hiervoor absoluut vereist. Dit aanbod is gericht op de gevorderde amateurmuzikant. Te verdelen in: a. Workshop: “Is dirigeren te leren?” en b. Cursus “Basisvorming Dirigeren”.
Workshop: “Is dirigeren te leren?”: een eenmalige workshop / inspiratie dag met als onderwerpen: de bagage van de dirigent, zowel praktisch (zoals leiding geven, tacteren, repeteren, instrumenteren etc.) als theoretisch (partituurkennis, instrumentenkennis, theoretische bagage etc.): Locatie: op een centrale plek.
Cursus “Basisvorming Dirigeren”: een aanbod van 10 bijeenkomsten, waarvan 2 stagemomenten werkend met een ensemble of orkest. Het doen van een toelatingstoets (minimaal C-niveau Hafabra + kort gesprek behoren tot de vereisten. Locatie: op een centrale plek.
DOCENT
Als Verbinder
VERBINDER
Een co-productie van Kuipers & co (Gerdien Kuipers en Jappie Kuipers)
Werden voorheen schoolvakken op de basisschool altijd apart aangeboden, tegenwoordig werken scholen steeds vaker vanuit een thema. Thematisch werken waarbij “vakoverstijgend” verschillende vakken worden gecombineerd. Een nieuwe (vaak projectmatige) aanpak met nieuwe werkvormen waarin de ckv vakken en de culturele omgeving van het kind steeds meer een belangrijkere rol gaan vervullen.
De vakdocent muziek en de leerkracht van de groep kunnen hierin samen optrekken door samen doelen te stellen, samen de lessen uit te voeren en samen te evaluren (Living Lab). Te vaak gaat het hierin nog om twee verschillende werelden. Een coaching-traject kan deze werelden van vakleerkracht en groepsleerkracht dichter bij elkaar brengen. Gerdien Kuipers kan d.m.v. inspiratiebijeenkomsten voor teams een dergelijk coaching-traject per school op maat verzorgen.
Co-project
Het “toneellezen” is een goed voorbeeld van een vorm van ondernemend en onderzoekend leren voor het kind. Een toneelleesverhaal is een soort van mini-musical.
1. Toneelleesverhaal
‘Abel, een verhaal over dromen en ontdekken’ , gebaseerd op de ontdekkingsreiziger Abel Tasman (1603 – 1959 en afkomstig uit het dorp Lutjegast). Doelgroep: groepen 5-7 basisschoolleeftijd. Te combineren met een bezoek aan het Abel Tasman Museum te Lutjegast en geschikt voor Hafabra-orkesten, een arrangement van de
liederen .
2 .Talentontwikkeling in de regio;
een samenwerking van basisschool, muziekvereniging en muziekvakdocent /kunsteninstelling. Aanbod: in concertvorm te ontwikkelen “Jonge mensen op weg naar……” (o.a. het concertpodium). Doelstelling: A. kinderen lokaal een podium geven, bv van het zingen van een lied door een kleuter tot aan een trompetsolo van de gevorderde leerling….) en B. Impuls aan de
leefbaarheid in de dorpen.
J.Kuipers
BIOGRAFIE
Als cultureel ondernemer ben ik werkzaam in het muziekonderwijs als coördinator en docent koperblazers. Tevens ben ik actief als dirigent van enkele muziekverenigingen.
Jappie Kuipers (Stroobos, 1957) begon zijn muzikale carrière als cornettist op 7-jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Daarna is hij als muzikant op cornet en bugel jarenlang actief geweest in o.a. brassband De Waldsang en koperensemble Fryslân Brass. In 1985 rondde hij zijn opleiding voor docent klein koper (trompet) en Hafabra-directie af aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden

AGENDA

Agenda 3
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce pellentesque

Agenda 4
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce pellentesque

Agenda 2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce pellentesque

Agenda 1
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce pellentesque